Cosmelan behandeling

Hyperpigmentatie is een veel voorkomend probleem en heeft verschillende oorzaken. Zoals een verstoorde hormoonbalans, huidveroudering, zwangerschap, pilgebruik, menopauze en zonnebaden zonder zonbescherming (SPF) te gebruiken.

Hoe werkt Cosmelan?

De Cosmelan behandeling bestaat uit 2 verschillende producten, Cosmelan 1 en Cosmelan 2. In de praktijk brengen wij het Cosmelan 1 masker aan. Dit masker blijft afhankelijk van uw huidtype 8-12 uur op de huid. Cosmelan 2 is een crème die u thuis moet gebruiken om de behandeling te ondersteunen. Beide producten bevatten ingrediënten welke werken op de verschillende stadia van pigment. Het ingrediënt Amalan vormt de basis van het Cosmelan masker en heeft direct effect op het onderhuidse proces dat pigment (melanine) vormt. Het remt de tyrosinase (een basis enzym in het melaninevormingsproces). Daarnaast bevat het Cosmelan masker de volgende ingrediënten: kojiczuur, fytinezuur, ascorbinezuur, arbutine, titaniumdioxine en retinylpalmitaat (vitamine A soort), die allen het enzym tyrosinase blokkeren. Alle producten zijn parfumvrij.

De behandeling

Voordat we starten met de behandeling plannen we altijd eerst een intakegesprek in. Tijdens dit intakegesprek beoordelen we uw huid. Is een Cosmelan behandeling geschikt voor uw huid? Of is een andere behandeling geïndiceerd? We vertellen u hoe de behandeling in zijn werk gaat, welke voorbereiding er nodig is, welke thuisproducten er nodig zijn en wat u kunt verwachten qua resultaat.

Via de volgende stappen laten wij zien hoe de Cosmelan behandeling verloopt:

 1. Het cosmelan masker wordt aangebracht.
 2. Na 8 tot 12 uur verwijdert u thuis zelf het masker door met een koud washandje met voorzichtige, draaiende bewegingen het gezicht schoon te deppen. Nadat het masker is verwijderd, is het gezicht meestal rood en kan het jeukerig aanvoelen.
 3. Gedurende 2 dagen gebruikt u de Melan Recovery en Melan 130+ Pigment Control
 4. Na 2 dagen gaat u voor controle terug naar de kliniek. Daar ontvangt u de Cosmelan 2 thuisverzorgingscrème. (Dit is een minder sterke versie van het Cosmelan 1 masker). Iedere keer nadat Cosmelan 2 is gebruikt, moet het gezicht worden gereinigd voordat een nieuw laagje Cosmelan 2 wordt aangebracht.
 5. Cosmelan 2 dient in een dunne laag op het hele gezicht te worden aangebracht.
 6. Na de Cosmelan 2 brengt u de Melan Recovery aan en de Melan 130+ Pigment Control.
 7. In de 1e maand brengt u de crème drie keer per dag op. In de 2e en 3e maand twee keer per dag en vanaf de 4e t/m 6e maand een keer per dag.
 8. Bij ernstige pigmentatie of melasma is het aan te raden de Cosmelan 2 thuisverzorgingscrème in ieder geval een jaar te gebruiken.

Let op! Het gezichtsmasker moet gedurende minimaal 8 uur op de huid blijven (max 12 uur). De behandelaar zal aangeven hoe lang het masker op de huid dient te blijven zitten. U zult dus met het masker op naar huis gaan. Om deze reden is het verstandig te zorgen voor een geschikt vervoermiddel naar huis.

Na de behandeling

De huid kan tijdens de eerste 4 dagen van de behandeling rood worden en zwelling ontstaan. Als de huid gevoelig is, kan je wat last hebben van jeuk.

Andere bijwerkingen:

 • De huid zal licht branderig en trekkerig aan voelen. Dit is normaal, zeker tijdens de eerste 24-48 uur na het begin van de behandeling. Om dit te verminderen gebruikt u de meegeleverde Melan Recovery.
 • De huid zal na de Cosmelan behandeling rood gaan zien.
 • Schilfering komt op de tweede of derde dag bij alle huidtypen voorkomen. Het is raadzaam de Melan Recovery te gebruiken en dit om de twee uur te herhalen op dagen waarop het schilferen heel erg is.

Een week na de behandeling begint de huid te verbeteren! De beste resultaten worden echter gezien tussen de 1 tot 4 weken en komen in 95% van de gevallen voor. Pigmentatie vlekken zullen aanzienlijk verminderd zijn, of zelfs verdwenen.

Onderhoud

Om het risico dat de vlekken terug komen te verminderen, is het zeer belangrijk om na de behandeling thuis goed de huid te blijven verzorgen. Het is essentieel om een goede en hoge zonbescherming (minimaal SPF50) en pigment remmende producten te blijven gebruiken.
Ter ondersteuning van de behandeling kan de Cosmelan 2, 1 tot 2 keer per week gebruikt blijven worden. Het is raadzaam de Cosmelan 2 tot een jaar na de behandeling thuis te blijven gebruiken.

Dermamelan Intimate: voor intieme zones

Dermamelan Intimate is een professionele topische oplossing voor gynaecologische-esthetische problemen zoals hyperpigmentatie en veroudering rondom de intieme zones. Deze nieuwe intieme methode bevat een combinatie van actieve ingrediënten met een depigmenterende werking gecombineerd met een ontstekingsremmend component waardoor de huidkwaliteit zichtbaar verbeterd. Verlies van elasticiteit en stevigheid wordt aangepakt en hyperpigmentaties verminderen. De werkzaamheid en tolerantie van Dermamelan Intimate is klinisch bewezen.

Welke indicaties kunnen er behandeld worden

 • genetische pigmentvorming rondom vagina en oksels.
 • Veroudering.
 • Elasticiteitsverlies na zwangerschap.
 • Pigment na huidbeschadiging (bijv. irritaties door het scheren, waxen)
 • Pigment door wrijving (bv. Strakke kleding)

De behandeling

De behandeling bestaat uit 2 delen; het eerste deel wordt in de praktijk uitgevoerd door de huidtherapeut. Het tweede deel is een thuisbehandeling met de Dermalen Intimate cream. Deze crème krijgt u gratis bij de behandeling! De Dermamelan Intimate crème moet u gebruiken om de behandeling te ondersteunen en de resultaten te behouden.

Adviezen na de behandeling

 • Draag het liefst luchtige kleding rondom de intieme zone om zo min mogelijk wrijving te veroorzaken.
 • Vermijd blootstelling aan zonlicht, zwembad of sauna gedurende 48 uur na de behandeling.
 • Ontharen met wax, elektro-epilatie of fotodepilatie mag pas (minimaal) 15 dagen na de behandeling.

Prijslijst

Prijs per behandeling

Cosmelan behandeling
(voorbehandeling, cosmelan behandeling, nabehandeling en thuisproducten)
€ 750,-
Dermamelan Intimate behandeling
(voorbehandeling, dermamelan intimate behandeling, na behandeling en thuisproducten)
€ 750,-